Skip to main content

Zeker, in de meeste gevallen wel! De moeilijkheid zit er alleen in dat veel mensen de signalen van overbelasting die hieraan vooraf gaan niet herkennen, negeren of niet weten te beinvloeden. Denk aan: Je moe voelen, piekeren, sneller stress of paniek ervaren, vaker dan normaal lichamelijke klachten hebben, verminderd productief zijn of sneller geïrriteerd raken. Lees hier meer over wat overbelasting is en wat je er aan kunt doen.

Wat is overbelasting?
Overbelasting ontstaat als er onvoldoende balans is tussen je belastbaarheid en de belasting. Dit kan doordat je lichamelijk of geestelijk minder goed in je vel zit waardoor je minder aan kan. Maar het kan ook andersom; dat er zoveel op je pad komt waardoor je lichamelijke of geestelijke klachten krijgt.

Wat te doen?
De oplossing lijkt heel simpel: meer rust nemen voor jezelf.
Het lastige is echter dat mensen die zich overbelast voelen vaak het idee hebben dat dit niet mogelijk is. Dit gevoel klopt echter niet. Dus het is belangrijk om dit te gaan bespreken; met je partner, op je werk, met vrienden/familie, enz. Net zo lang totdat je voldoende werkzaamheden hebt afgestoten en de klachten afnemen. En als je merkt dat het niet lukt om oplossingen te vinden, en je wilt voorkomen dat dit effect op je werk krijgt, dan kan je contact opnemen met de arbodienst. Wij gaan met je in gesprek, helpen je de situatie te analyseren en kunnen ondersteunende interventies adviseren die jou helpen in balans te komen. Wacht niet te lang!