Hoe zorg je dat medewerkers op een passende, productieve en prettige manier aan het werk zijn in het bedrijf? Deze vraag beantwoordt de bedrijfsscan door te onderzoeken:
- Hoe de organisatie de bedrijfsgezondheidszorg op dat moment ingericht heeft.
- Wat de ambities zijn van de organisatie.
- Welke vraagstukken en uitdagingen er liggen op het gebied van arbozorg.
In het plan van aanpak wordt vervolgens aangegeven hoe hier naar toe gewerkt kan worden. Tijdens de scan worden directie, medewerkers, preventiemedewerker en arbodienst actief betrokken. Naast concrete antwoorden levert dit dus ook actieve en zichtbare medewerkersbetrokkenheid op, een belangrijke verplichting vanuit de Arbowet.
Invloed op verzuim
De visie van &Wij is dat als een organisatie wezenlijk invloed op het verzuim wil hebben dit begint bij de bron: het goed inregelen van de bedrijfsgezondheidszorg en hierover communiceren in de organisatie.
Als medewerkers weten waar ze terecht kunnen voor ondersteuning als er problemen met hunzelf, thuis of op het werk zijn kunnen ze voorkomen dat deze gaan belemmeren om het werk uit te voeren. De drempel hiertoe wordt nog lager als ze weten dat dit gestimuleerd wordt door hun werkgever. Als medewerkers die ziek zijn weten dat via de werkgever er bijvoorbeeld wachttijdbemiddeling ingezet kan worden of psychologische behandeling, dan zorgt dit dat men eerder weer aan het werk kan.
Hoe duidelijker de organisatie hierover is, hoe beter bekend is wie wat doet hierin, inclusief eventuele financieringsmogelijkheden, hoe meer zelfstandig teams en medewerkers invloed hebben op hun eigen werkplezier, met alle gevolgen van dien.