Overbelast
Je moe voelen, piekeren, sneller stress of paniek ervaren, vaker dan normaal lichamelijke klachten hebben, verminderd productief zijn of sneller geïrriteerd raken. Herkenbaar? Het zijn kenmerken van overbelasting.
De lijst met klachten had langer kunnen zijn want overbelasting kan veel uitingsvormen hebben. Het verraderlijke is dat de klachten geleidelijk ontstaan waardoor ze te laat (h)erkend worden, met als gevolg dat dit uitmondt in overspannenheid/burn out waar mensen soms maanden van uit de running zijn.
Wat is overbelasting?
Overbelasting ontstaat als er sprake is van een disbalans tussen je belastbaarheid (hetgeen dat je lichamelijk en geestelijk aan kunt) en je belasting (hetgeen er op je pad komt aan zaken die tijd en aandacht vragen). Je draait in de min en bent energie aan het ‘weg geven’ die je eigenlijk niet hebt. Als dit te lang door door gaat, word je uiteindelijk ziek.
Wat te doen?
De oplossing lijkt heel simpel; meer rust nemen voor jezelf. Zorg dat je weer in balans komt. Dit kan je soms ook bereiken door je conditie te verbeteren, bijvoorbeeld door te sporten of te mediteren. Het lastige is alleen dat mensen die zich overbelast voelen vaak het idee hebben dat dit niet mogelijk is. Niks van het to do lijstje kan er af.
Hoe doorbreek je deze impasse?
Door te praten. Ga in gesprek met je partner, je werk, vrienden, familie, enz. Bespreek je situatie en vraag om hulp. Net zo lang totdat je voldoende werkzaamheden hebt afgestoten en de klachten afnemen.
Helpt dit nog niet voldoende?
Neem dan contact op met je arbodienst. Ook als je niet ziek gemeld bent kan dit. Wij gaan met je in gesprek, helpen je de situatie te analyseren en kunnen ondersteunende interventies adviseren die jou helpen weer in balans te komen. Neem je zelf serieus en wacht niet tot het te laat is!