Skip to main content

Overbelast

Je moe voelen, piekeren, sneller stress of paniek ervaren, vaker dan normaal lichamelijke klachten hebben, verminderd productief zijn of sneller geïrriteerd raken. Herkenbaar? Lees dan door want het kan zijn dat je overbelast bent!

De lijst met klachten hadden we langer kunnen maken want overbelasting kan veel uitingsvormen hebben. Het verraderlijke is dat de klachten geleidelijk ontstaan waardoor ze te laat (h)erkend worden met als gevolg dat dit uitmondt in overspannenheid/burn out waar mensen soms maanden van uit de running zijn. Dat wil je toch niet!

Wat is overbelasting?
Overbelasting ontstaat als er sprake is van een disbalans tussen belastbaarheid en belasting. Dit ontstaat doordat je lichamelijk of geestelijk minder goed in je vel zit waardoor je minder aan kan. Het kan ook andersom; dat er zoveel op je pad komt waardoor je lichamelijke of geestelijke klachten krijgt.

Wat te doen?
De oplossing lijkt heel simpel; meer rust nemen voor jezelf. Zorg dat de weegschaal weer in balans komt te staan. Het lastige is echter dat mensen die zich overbelast voelen vaak het idee hebben dat dit niet mogelijk is. Dit gevoel klopt echter niet. Dus het is belangrijk om dit te gaan bespreken; met je partner, op je werk, met vrienden/familie, enz. Net zo lang totdat je voldoende werkzaamheden hebt afgestoten en de klachten afnemen. 

Helpt dit nog niet voldoende?
Neem dan contact op met je arbodienst, ook als je niet ziek gemeld bent kan dit namelijk. Wij gaan met je in gesprek, helpen je de situatie te analyseren en kunnen ondersteunende interventies adviseren die jou helpen in balans te komen.

Wacht niet tot het te laat is!

Close Menu


    Om spam te voorkomen vragen we u de
    onderstaande code over te typen.

    captcha