Skip to main content

December 2023 bestaat &Wij 10 jaar. Dit maakt mij, Kirsten Wijbenga, ook 10 jaar ondernemer. In de zomerperiode blikte ik 10x terug op Linked, deze blog is hier een samenvatting van.  Van blunders tot successen, alles komt aan bod. 

1  Hoe het begon met &Wij
Ik ben niet vrijwillig arbeidsdeskundige geworden en had zeker geen plannen om een arbodienst te beginnen. Ik had mijn droombaan al als verpleegkundige. Alleen na de bevalling van mijn zoon verhinderde een rugblessure het om terug te keren. Het werk was te zwaar voor mij geworden en ik werd afgekeurd.

Gelukkig had het UWV plannen met mij. De arbeidsdeskundige Klaas Terpstra die ik daar trof vroeg of ik zijn werk niet wilde gaan doen. Ik had geen idee wat hij deed, maar ik zei ja. En zo ‘rolde’ ik de opleiding tot arbeidsdeskundige in.

Voor mij was dit een geweldige kans om weer in het arbeidsproces terug te keren. Eerst op de afdeling HR van het ziekenhuis en later bij verschillende arbodiensten. Dit geheel van voorgeschiedenis, opleiding en ervaring vormde uiteindelijk de basis voor de visie en aanpak van &Wij. Doordat de (bedrijfs)arbeidsdeskundige werkgever en werknemer adviseert wordt vanaf het begin naar passende mogelijkheden gekeken. De bedrijfsarts heeft een waardevolle andere rol in dit proces. De kans dat iemand bij het UWV moet aankloppen wordt hierdoor behoorlijk kleiner.

2  Onze naam
&Wij staat voor samen, de ampersand (&) vergroot dit samenwerkingsgevoel. Het laat zien hoe veel waarde we er aan hechten om samen te werken met onze klanten. Alleen dán kan je mooie resultaten halen. Het zijn ook nog eens de eerste letters van mijn achternaam.

Bij zo’n mooie naam hoort een goed logo en ik had al aardig in mijn hoofd hoe deze er uit moest zien. Via via was ik in contact gekomen met Bert IJlenhave. Hij maakte het ene na het andere ontwerp. Ik wilde iets waar energie, kracht en flexibiliteit uit sprak maar ook verbinding en passie. Het moest laten zien dat we ergens voor staan (en zo kon ik nog wel even door gaan..) Bert zette ondanks mij door, en uiteindelijk maakte hij een fantastisch logo waar we 10 jaar later nog steeds ontzettend blij mee zijn!

Bert was tegen die tijd alleen wat minder blij 😏. Ik kon me zijn gevoel goed voorstellen! Ik vraag me alleen af of hij wel door heeft gehad hoe groot zijn rol voor &Wij geweest is..

3  Expert in verhuizingen
Ik denk dat we in deze jaren wel iets van zes keer verhuisd zijn. We begonnen de eerste maanden in een kantoor aan huis, in dezelfde ruimte als waar we privé geregeld feestjes organiseerden. Dit had destijds tot gevolg dat toen een docent van een stagiaire haar werkplek wilde bekijken, we vergeten waren de lege flessen wijn weg te halen. Leverde een beste preek op maar achteraf hadden we er lol om.

De vele verhuizingen hadden er voornamelijk mee te maken dat we vaak in goedkopere panden zaten die op termijn een andere bestemming zouden krijgen. Daar zijn we nu mee gestopt, want wat een gedoe om steeds weer wat nieuws te vinden en alles over te zetten!

Nu zitten we een jaar ongeveer bij Of-Us aan de Lauwers 9 in Assen. We hebben besloten om hier voorlopig te blijven zolang het kantoor met ons mee blijft groeien, het bevalt ons er goed.

4  Andere mensen kansen bieden
Als klein kind al wist ik dat ik later een beroep wilde waarin ik iets kon betekenen voor andere mensen. Daarom was ik ook zo blij met mijn baan als verpleegkundige. Ik dacht zoiets nooit weer terug te kunnen vinden toen dit stopte, maar gelukkig wel! Het mooie van het werk van nu is dat we met &Wij echt iets bijdragen aan de maatschappij; We helpen het leven van werkende mensen prettiger te maken, zodat deze minder snel uitvallen. Niet alleen als we de arbodienst zijn van organisaties, maar ook door kennis hierover te delen met werkgevers of zelf mensen een passende plek te bieden.

In al die jaren hebben we, voornamelijk bij onze backoffice, veel mensen een kans geboden om stage te lopen of werkervaring op te doen om zo de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Vanuit mijn eigen geschiedenis weet ik hoe belangrijk het is om ergens een opstap te krijgen.

Hoe mooi dit alles ook klinkt, het was wel ingewikkeld. De begeleiding kost veel tijd en ik heb me te vaak laten leiden door mijn gevoel ipv mijn verstand. Dit heeft er best een lange tijd voor gezorgd dat de kosten voor personeel te hoog werden omdat ik mensen (te) graag een plek wilde bieden.

De term ‘al doende leert men’ is zeker op mij van toepassing. Maar ach.. ik heb het graag willen leren en geniet nu van al die ervaringen. We bieden nog steeds mensen een stage- of werkervaringsplek, maar pakken het net iets anders aan.

5  Dit is Werk
Zo’n 2,5 jaar na het ontstaan van &Wij richtte ik samen met  Ronald Obbes, Dit is Werk BV op. We wilden met dit bedrijf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpen. Met mijn arbeidsdeskundige achtergrond ontwikkelde ik een screening die (onze kandidaten) meer zicht geven op de randvoorwaarden die nodig zijn in werk. Tegelijkertijd wordt een potentiële werkplek onderzocht en de werkgever opgeleid, om zo de ideale match tot stand te brengen. Ronald zijn rol was om de verbinding met werkgevers, zorgorganisaties, UWV en Gemeenten te leggen, zodat we de handen ineen konden slaan. We hebben veel kandidaten aan werk kunnen helpen en mooie momenten beleefd. Helaas bestaat Dit is Werk niet meer. Het lukte ons niet om het rendabel te maken. Wel bieden we de diensten nog aan vanuit &Wij. Ik schrijf het makkelijk op, maar ik vind het nog steeds erg jammer dat het niet gelukt is.

6  Sem
Toen hond Sem nog een pup was bleef hij alle dagen thuis. Dat kon prima want de rest van het gezin was er om hem uit te laten. Alleen toen Mélanie en later Melvin uit huis gingen werd het minder gezellig voor Sem. Vanaf dat moment begon zijn werkende leven en ging hij mee naar kantoor. Dat ging trouwens niet zo makkelijk want in het kantoor waar we toen zaten waren geen honden toegestaan. Sem stiekem binnen smokkelen lukte niet, dus werd hij de reden voor een nieuwe verhuizing.

Zijn nieuwe leven beviel Sem goed. Hij bleek bijzondere talenten te bezitten:
✔Hij laat iedereen zich altijd meer dan welkom voelen.
✔ Hij voelt emoties aan en deelt die met je.
✔ In lastige gesprekken is hij geregeld de ijsbreker door plotseling hard te gaan snurken
✔ Hij is een zeer geschikt model voor heel veel foto’s
✔ Hij houdt mij en de collega’s gezond door ons regelmatig mee uit wandelen te nemen.
Hij heeft maar één minder positief punt; Hij stinkt naar hond. Maar daar heb je geurolie voor, dus dat hebben we opgelost.

7  Onze klanten
Als ik op de snelweg zit kan ik me echt trots voelen als ik een vrachtwagen of het bedrijf van een klant voorbij rij. Het voelt alsof we meewerken aan hun dienstverlening. En dat is natuurlijk ook zo; We ondersteunen de werkgever bij ‘goed werkgeverschap’ waardoor de medewerkers kunnen doen waar ze goed in zijn en alle producten of diensten optimaal geleverd worden.

Een onderwijsorganisatie formuleerde het heel mooi eens als volgt:
“We willen toewerken naar een laag verzuim zodat onze kinderen hun vaste en vertrouwde juf of meester voor de klas heeft”.

Het is voor een bedrijf een groot probleem als deze te maken heeft met een hoog verzuim. Niet alleen zijn er minder mensen aan het werk, maar intern zijn er vaak knelpunten waardoor werknemers zich sneller of langer ziek melden.

We vieren echt de successen als dit goed gaat, en tegelijk zou ik liegen als ik hier zou schrijven dat dit altijd gelukt is. We zijn er wel eens ‘uitgegooid’ omdat we te veel de vinger op de zere plek legden en te snel wilden. Reken maar dat we als team hier dan van balen (én er veel van leren)!

8  Mijn rol als werkgever
Het heeft voor mij altijd als een paal boven water gestaan dat ik geen ZZP wilde worden. Ik hou er van om met mensen samen te werken. En dat zijn er in de loop der jaren aardig wat geweest. Het mooie van werken in een team is dat je elkaar kunt inspireren, aan kan vullen en dat het kikken is om samen iets goeds neer te zetten.

Hoe leuk ik het ook vind om collega’s te hebben, ik weet ook dat ik niet altijd de ideale samenwerkingspartner ben; Ik leg de lat hoog voor mezelf en voor anderen en heb duizend ideeën die ik het liefst allemaal tegelijk uitgewerkt wil hebben. Reken maar dat in een klein bedrijf als de onze dit wel voor gedoe heeft gezorgd!

In de loop van de jaren ontdekte ik dat het goed werkt om geregeld gesprekken met iedereen te plannen. Het is een tijdsinvestering die ons veel oplevert. Gewoon even kletsen over hoe het gaat. Het maakt dat je dingen bespreekt die je in de waan van de dag vergeet. Het voorkomt ergernissen en voor mij ook altijd een moment om te delen welke kwaliteiten ik zie en waardeer in mijn collega’s.

9  Samen ondernemen
Ondernemen doe je (gelukkig) niet alleen, we zijn met een leuke club collega’s en werken daarbij met veel partijen samen. Dit laatste klinkt eenvoudiger dan het is. We stellen eisen aan de organisaties waar we mee samenwerken. We vinden het essentieel dat deze op dezelfde deskundige en pragmatische manier werken, met net zulke korte communicatielijnen als bij ons. Samenwerken doen we door even te sparren over een casus, naar elkaar doorverwijzen of samen activiteiten organiseren. In de afgelopen 10 jaar hebben we op die manier behoorlijk wat kennisbijeenkomsten voor werkgevers georganiseerd.

10  Samenwerken
Voor mij persoonlijk geldt dat ik er altijd voor zorg om mensen om mij heen te hebben die me inspireren en het liefst ook nieuwe dingen willen leren. John van Meekeren is hier een mooi voorbeeld van. Hij is oud-bestuurder van Primenius, zij zijn klant vanaf het begin (dit jaar dus al 10 jaar!)  Ondanks dat hij daar niet meer werkt ben ik wel altijd met hem in contact gebleven. Hij is zeer betrokken bij &Wij en ik kan hem altijd bellen als ik even wil sparren, zo waardevol.

Vanuit deze gesprekken bedacht ik hoe ik mijn toekomst zie binnen het bedrijf. Dit leidde er toe dat ik het afgelopen jaar keuzes gemaakt heb over mijn eigen rol. Ik ben minder aan het werk als  bedrijfsarbeidsdeskundige en richt me steeds meer op bedrijfsgezondheidsadvies. Daarbij hou ik me bezig met de borging en ontwikkeling van onze visie, aanpak en kwaliteit van dienstverlening.

Minder zelf doen betekent ook durven los laten. Is best een uitdaging voor iemand als ik! Wat ik zo waardeer aan mijn collega’s is dat ze er begrip voor hebben dat ik dit lastig vind, en tegelijk mij het haarfijn laten weten als ik het te weinig doe.

We zijn klaar om onze vleugels verder uit te slaan. Ben zo benieuwd wat de komende 10 jaren ons te wachten staat… Hoop dat je het wilt blijven volgen!

Kirsten Wijbenga

Geïnteresseerd in &Wij? Maak gerust een afspraak.

Contact