Skip to main content

Het ligt soms gevoelig; Vakantie opnemen tijdens ziekte.  In deze blog beantwoorden we de 5 belangrijkste vragen hierover. Goed om deze informatie binnen de organisatie te delen zodat iedereen weet hoe het zit.  En als het speelt, bijvoorbeeld in vakantieperiodes, maak het dan bespreekbaar en leg de uitkomst voor jullie beiden vast. Zo wordt de kans op onduidelijkheid of gedoe zo klein mogelijk.

1 Bouwt een medewerker vakantiedagen op tijdens ziekte?
Ja, werknemers die langdurig ziek zijn hebben recht op hetzelfde aantal vakantiedagen als niet-zieke werknemers. Dit geldt alleen voor de wettelijke vakantiedagen, dus niet bij extra vakantiedagen vanuit een arbeidsovereenkomst of CAO.

2 Mag een medewerker tijdens ziekte op vakantie?
Ja dat mag, tenzij je twijfelt of dit de re-integratie belemmert. Goed om dan de bedrijfsarts in te schakelen om hier een uitspraak over te doen.

3 Mag je als werkgever tijdens ziekte vakantiedagen afschrijven?
Ja, dit mag tenzij de medewerker volledig arbeidsongeschikt is en niet van zijn vakantie kan genieten. Belangrijk dus om dit te bespreken en vergeet niet de uitkomsten vast te leggen.

4 Hoeveel loon betaal je bij vakantie tijdens ziekte?
Medewerkers hebben recht op 100% loon bij het opnemen van vakantiedagen, ook als ze ivm ziekte normaliter 70% van het loon zouden ontvangen.

5 Hoe om te gaan met de re-integratieplicht van de medewerker tijdens vakantie?
Als de medewerker vakantiedagen opneemt is deze niet verplicht om re-integratieactiviteiten te ondernemen, dus ook geen gesprekken met de arbodienst of werkgever.

Vragen? Neem gerust contact op.

Contact